Proiectul SIGNAS – o reusita destinata cailor de mare de la tarmul romanesc

In urma evaluarii starii biodiverstatii marine romanesti realizata in anii 1992-1994 de catre o echipa numeroasa de experti, membri si colaboratori ai Oceanic-Club, una dintre problemele identificate la acea data era reducerea numerica periculoasa a mai multor specii care alcatuiesc fauna marina de la coasta romaneasca a Marii Negre. Intre acestea se afla si o specie cu valoare de simbol dar si un excelent indicator al starii mediului marin : calul de mare , pe numele sau stiintific Hippocampus hippocampus. Staff-ul Oceanic – Club a decis atunci ca este necesar un program de reproducere in captivitate urmat de repopulari ale principalelor sectoare favorabile dezvoltarii populatiilor acestei specii. Acest program a demarat la inceputul anului 1997 sub titulatura SIGNAS , nume derivat de la numele familiei din care fac parte si caii de mare – Sighnathidae .
Au fost necesari doi ani pentru a reusi reproducerea in captivitate a „dragonilor” marii, timp in care 12 oameni au lucrat enorm zi si noapte mai intai pentru a patrunde tainele vietii acestor animale si apoi pentru a putea re-crea conditiile optime de viata in acvarii. Pentru perioada respectiva (1997-1999) am infiintat un centru temporar denumit BIOSFERA, finantat de o firma privata din Constanta. La sfarsitul perioadei de lucru am reusit sa eliberam un prim lot de 200 de exemplare intr-unul dintre cele 6 arii-nucleu stabilite pentru raspandire, situate in sectorul sudic al zonei costiere romanesti. Ulterior pana in 2002 am mai reprodus si eliberat din captivitate un numar de peste 3000 de indivizi in celelalte 5 sectoare ramase neacoperite.
In anul 2008 la monitorizarea ariilor-nucleu realizata in cadrul programului nostru B-Watch am calculat o densitate medie de 6-8 exemplare pe metrul patrat fata de doar 0,5-1exemplare pe metrul patrat cat se inregistra inainte de inceputul acestui proiect. Filmarile noastre din vara – toamna 2008 arata regiuni din aceste arii nucleu unde densitatea ajunge si la 12 exemplare pe metrul patrat. De asemenea evaluarea continutului stomacal la delfinii preluati si studiati in cadrul programului „Delfinii in criza!” a aratat la numeroase exemplare un procent de pana la 40% din masa ingerata pentru hrana ca fiind alcatuita din exemplare de Hippocampus hippocampus. Este o dovada incontestabila a reusitei proiectului noastru. Proiectul SIGNAS, dupa un efort sustinut timp de 10 ani a inceput sa isi faca simtite rezultatele.
Caii de mare prefera zonele marine cu fund pietros pe care se afla prinse alge macrofite (vizibile cu ochiul liber) cu ciclu de dezvoltare multianual cum sunt Cystoseira barbata , Zostera sp. dar in lipsa acestora se ascund si isi gasesc hrana si in campurile de Ceramium sp. , Ulva sp. sau Enteromorpha sp. In majoritatea timpului caii de mare prefera adancimile cuprinse intre 2 – 12m. unde din pacate sunt expusi riscului de a fi colectati ca si captura complementara in plasele de pescuit sau de catre persoane care se indeletnicesc cu comercializarea lor in forma uscata pe post de “souvenir”. Inainte de a cumpara un “dragon” al marii uscat ar trebui sa va ganditi ca reusita primilor 10 ani de munca ai echipei Oceanic-Club in actiunea de stopare a declinului numeric al acestei specii nu este una definitiva si incurajarea acestui comert nu poate decat sa amplifice una dintre cauzele care determina reducerea populatiilor lui Hippocampus hippocampus.

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: