STATISTICA DELFINI ESUATI 2010

Pe parcursul anului 2010 , echipa programului „Delfinii in criza! – Dolphins in distress!” a Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin OCEANIC CLUB a inregistrat in perioada 1 ianuarie – 25 noiembrie 2010 esuarea pe plajele romanesti dintre Sulina si Vama Veche a 72 de exemplare apartinand tuturor celor 3 specii de delfini din Marea Neagra. Dintre acestea unul , apartinand speciei Delphinus delphis, a fost identificat esuat viu in ziua de 5 martie si a putut fi slavat de echipa Oceanic Club.
Dintre celelalte 71 de exemplare pentru 54 cauza mortii a fost identificata ca fiind prinderea in plase de pescuit urmata de inec. Alte 8 exemplare au murit ca urmare a unor infectii cu diverse tulpini virale sau cu bacterii,5 exemplare in urma impactului cu ambarcatiuni rapide iar 3 exemplare au murit in urma unor afectiuni ale melonului produse de socuri ale unor unde extrem de puternice in masa apei. Pentru un exemplar nu s-a putut determina cauza mortii fiind dezintegrat ca urmare a proceselor de descompunere extrem de avansate.
Perioadele cu cea mai mare densitate de cazuri au fost inregistrate in intervalele 15 aprilie – 10 iunie si respectiv 28 iulie – 4 septembrie.
Anul 2010 se inscrie intr-o medie a ultimilor trei ani in care echipa Oceanic-Club a efectuat observatii si misiuni de interventie permanente de-a lungul regiunii costiere romanesti. In 2009 am inregistrat 106 exemplare esuate iar 2008, 45 de exemplare.
Costurile pentru actiunile de monitorizare si interventie in cadrul acestui program s-au ridicat in 2010 la suma de 11.236 RON reprezentata de cheltuieli cu : echipamente de protectie; medicatie pentru salvare delfin esuat viu; combustibili pentru transport delfini esuati in Constanta si la laboratoarele din tara si misiuni de monitorizare/interventie pe mare cu ambarcatiunea proprie; cheltuieli de comunicatie si expediere probe catre laboratoare pertenere din afara Romaniei.Din totalul acestui buget cheltuieli in vaoare de 3.000 RON au fost acoperite in cadrul proiectului „Conservarea Biodiversitatii Marii Negre” prin actiuni desfasurate in paralel de instruire si formare a voluntarilor , finantat de OMV Petrom S.A.; 2.214 RON au provenit din donatii anonime in urnele amplasate in magazinele Mega Image din Constanta si la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta; 1000 RON au fost alocati din suma primita sub forma de donatie 2% din impozitul pe venit ca rezultat al incheierii exercitiului financiar pe anul 2009. Un total de 5022 RON a fost asigurat prin donatii si contributii directe din partea membrilor Oceanic Club: Razvan Popescu Mirceni 1800 RON ; Razvan Zaharia 1322 RON ; Nicoleta Marin 1000 RON ; Marius Palade 900 RON.
Multumim pe aceasta cale pentru colaborarea continuata si in 2010: Administratiei Nationale „Apele Romane” – Administratia Bazinala de Apa „Dobrogea-Litoral” , serviciului „Apel Unic de Urgenta 112” , Politiei de Frontiera „Biroul de Supraveghere si Control Trafic Naval”, Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta ; Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor; Institutului pentru Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti ; Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”; Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj – Facultatea de Medicina Veterinara, Universitatii „Ovidius” Constanta – Facultatea de Stiinte ale Naturii.

Biroul de presa S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club

* Utilizarea datelor din prezentul comunicat se face cu citarea sursei : “Statistica esuarilor delfinilor la coasta romaneasca a Marii Negre realizata de SEOPMM Oceanic-Club”

Anunțuri

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: