53

In dimineata zilei de 31 mai 2011, la orele 7:20 , dispeceratul „Apele Romane” a informat echipa Oceanic Club despre existenta a inca doua cetacee din specia Phocoena phocoena relicta (marsuin) in zona de sud a Statiunii Mamaia. Acestea au fost preluate de echipa noastra pentru analiza cauzelor mortii . Este vorba despre un exemplar mascul subadult mort in urma cu o zi in urma unei infectii care a evoluat pana la stadiul de septicemie. In aproximativ o saptamana vom putea preciza natura exacta a bolii . Cel de-al doilea este o femele pui, din aceeasi specie, in varsta de cateva zile care a murit in urma epuizarii si a lipsei hranei (lapte matern). Este al saptelea pui esuat mort in ultimile 10 zile. Aceste doua cazuri de astazi ridica numarul esuarilor de delfini morti din anul 2011 la 53.

Celor care se indoiesc de faptul ca principala cauza a mortii delfinilor esuati la coasta romaneasca este reprezentata de uneltele de pescuit de tip setca le punem cateva intrebari : „De ce de 4 ani de zile de cand echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic Club monitorizeaza acest fenomen , majoritatea cazurilor (peste 80%) apar in sezonul aprilie -iunie cand si pescuitul cu setci se deruleaza la intensitate maxima? De ce 95% dintre exemplare sunt fie adulti si juvenili ai celei mai mici specii de cetacee ( marsuin) fie juvenili din specia Tursiops truncatus ponticus (afalin) ? (cele doua specii care se apropie de coasta; exemplaree prinse nu sunt suficient de mari si puternice sa rupa plasele) De ce nu apar si Delphinus delphis ? (specie care de obicei traieste mai departe de zona costiera) De ce mai mult de jumatate au partea caudala (coada) taiata? (este exact regiunea care ramane ancorata in plasa) De ce atat de multi pui ramasi fara mame , nascuti de curand , au esuat ca urmare a epuizarii si a lipsei hranei?”

In cazul celor 7 cetacee moarte, intrate in descompunere, esuate in zona Corbu , identificate de echipa de voluntari de la Mare Nostrum, in cursul zilei de 30 Mai , dupa analiza anatomica echipa Oceanic Club a stabilit ca toti apartin aceleiasi specii Phocoena phocoena relicta (marsuin). Diagnoza s-a facut pe baza formei dintilor ( la marsuin sunt sub forma de muguri in timp ce la celelalte doua specii au forma conica), a raportului biometric dintre lungimea maxilarului si diametrul cutiei craniene, precum si a formei generale a inotatoarei dorsale care la marsuini este triunghiulara in timp ce la celelalte doua specii este arcuita.

Razvan Popescu-Mirceni
Director coordonator SEOPMM Oceanic-Club
Constanta Str. Decebal nr. 41
tel: 0744 507 709
fax:0341 101 585
oceanic.club@gmail.com sau club@oceanic.ro
http://www.oceanic.ro

Abonaţii reţelei de telefonie Vodafone pot susţine aceste demersuri ale organizaţiei noastre trimiţând un sms cu textul DELFIN la 8880. Valoarea mesajului este de 3 euro şi include toate taxele.
De asemenea pentru sustinerea activitatii noastre se pot face donatii/sponsorizari in contul S.E.O.P.M.M. Oceanic Club, IBAN: RO 06 BTRL 0140 1205 7024 90XX ; CUI : 14503924.

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: