Efecte asupra mediului ale incendiului din zona Vadu-Corbu

Dupa cum este cuoscut din presa, in zilele de 20 – 21 August 2011 a avut loc in zona mlastinii Buhazul Mare – Buhazul Mic (localitatile Corbu – Vadu) un incendiu care a afectat o zona stuficola in amestec cu suprafete ierboase specifice grindurilor.
In data de 22 August o echipa a SEOPMM Oceanic-Club a efectuat o procedra de evaluare amanuntita a pagubelor produse de acest eveniment asupra biodiversitatii locale. La actiune au participat si reprezentanti ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Din fericire o parte insemnata din vegetatie era inca verde iar zona era inundata de apa. Acest fapt a condus la dezvoltarea focului intr-o dispunere insulara fara sa afecteze o suprafata compacta si oferind sectoare de refugiu pentru speciile cu regim de deplasare terestru/amfibiu. Mai mult decat atat incendiul s-a produs intr-un sector frecventat de cirezidevite, fapt ce nu permite instalarea unor populatii insemnate de animale salbatice.
Concluziile evaluarii noastre sunt urmatoarele :
– a fost afectata o suprafata de aproximativ 120 hectare de teren in mod disipat , intre care aproximativ 50 hectare masa stuficola si 70 hectare vegetatie ierboasa. -limita estica se afla la peste 300 de metri de zona de plaja.
– nu am identificat cadavre de mamifere , pasari sau reptile. -un numar nesemnificativ de amfibieni (broaste din speciileRanasp.,Bufosp., Bombina sp. ) sub 50 exemplare au fost identificate in incursiunile facute de echipa noastra prin zona stuficola afectata.
– Un alt efect negativ identificat a fost stresul indus asupra unor grupuri mici de chire , pescarusi, egrete, starci ceusii care au parasit zona respectiva , observandu-se o concentrare mai mare decat cea uzuala a acestora la nord de drumul betonat care leaga localitatea Vadu de plaja, catre coada lacului Sinoe.
In cursul acestei zile am primit un mesaj prin posta electronica de la un cetatean care afirma ca in noaptea de sambata spre duminica catre orele 0:00 cand vantul incetase temporar, aflandu-se in zona a observat cum doi barbati, probabil paznici ai cirezilor de vite intretineau focul zonei stuficole.

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: