Pui de lebădă salvat de la îngheț de echipa Oceanic Club

În ultimile 4 zile, când condițiile meteorologice au atins parametri extremi, echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic Club a fost în teren pentru a monitoriza efectele asupra faunei precum și pentru a interveni în cazuri de necesitate.
Am primit mai multe apeluri redirecționate de către servciul Apel Unic de Urgență 112 prin care eram informați că în zonele Năvodari și lacul Neptun ar exista lebede prinse în gheață. Din fericire informațiile s-au dovedit a fi eronate. Echipa noastră a ajuns la fața locului în fiecare dintre cazuri și a constatat un comportament obișnuit în cazul acestor animale în condiții de ger.
Acest comportament poate fi adesea interpretat de privitori neinstruiți drept incapacitate de zbor cauzată de prinderea în gheață a acestora. Când este frig multe specii de păsări de apă, cu precădere cele de talie mare, cum sunt lebedele, adoptă un comportament gregar și sedentar. Se grupează în zona unor ochiuri de apă rămase neînghețate. O parte din indivizi înoată în ochiul respectiv pentru a împiedica formarea stratului de gheață și a păstra în felul acesta accesul către o importantă rezervă de hrană. Cealaltă parte a grupului se odihnesc în acest timp pe gheața din apropiere. Hrana în aceste perioade este greu de găsit iar frigul determină un consum ridicat de resurse energetice. De aceea este foarte periculos pentru lebede să zboare atunci când este foarte frig, cantitatea de resurse energetice necesară pentru decolare fiind foarte mare și putând în condițiile în care se adaugă la frigul accentuat, lipsa de hrană, să duc chiar la moartea păsărilor respective.
În anumite condiții (oboseala extremă a indivizilor grupului, indivizi bolnavi)) se poate întâmpla ca unele păsări să rămână prinse în gheață, însă nu a fost cazul în această prioadă. Recomandăm să nu vă apropiați de păsările respective. Pentru a le proteja/salva apelați echipa noastră la numărul de telefon 0744 507 709.
Referitor la efectele înregistrate deja putem spune că am înregistrat și preluat 14 exemplare de păsări de apă moarte din cauza temperaturilor extreme și a lipsei resurselor de hrană: 12 lișițe ( Fulica atra) 1 pescăruș (Larus cachinas) 1 cormoran mic (Phalacrocorax pigmaeus) .
În seara zilei 2 februarie , echipa noastră a recuperat un exemplar juvenil de lebădă (Cygnus cygnus) din zona hotel Majestic. Acesta este slăbit și avea hipotermie . Adus la sediul nostru, unde va fi găzduit în continuare, a început să își revină.

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: